Sluit je aan

In het VIA-T netwerk delen we actief kennis, werk en ervaringen met elkaar. Enkele voordelen van het netwerk zijn:

  • Toegang tot kennisnetwerk
  • Mogelijkheid tot inzet van studenten bij projecten
  • Toegang tot netwerk van opdrachtgevers, opdrachtnemers en toeleveranciers
  • Deelname aan workshops, masterclasses en andere inhoudelijke events
Schrijf je in

Ik heb een vraag

In het VIA-T netwerk delen we actief kennis, werk en ervaringen met elkaar.

Rode Trap Huis

Projecten
,
Rode trap woning arnhem 01

In de Arnhemse nieuwbouwwijk Schuytgraaf is een biobased en bijna energieneutraal huis gebouwd. De woning is geïnspireerd op de vorm van een schuur, afgewerkt in lei en verduurzaamd vurenhout. De 50 cm dikke gevels zijn opgebouwd uit houtskeletbouw en geïsoleerd met vlas en houtvezel. De installatie is low tech en zo minimaal mogelijk. De begane grondvloer heeft voldoende massa om de warmte in de winter vast te houden. In de zomer kan het huis gekoeld worden door een zomernachtventilatie; een luik in de achtergevel en een dakraam in het trappenhuis zorgen voor voldoende trek in het huis, waardoor de warme lucht vervangen wordt door koelere lucht.

Rode Trap Huis 7

Het huis kreeg in 2020 een eervolle vermelding bij de Heuvelinkprijs, de Arnhemse prijs voor de beste nieuwbouw. De jury omschreef haar waardering als volgt:

“Duurzaamheid in al zijn facetten is een veelbesproken thema in de architectuur en bouwwereld, maar tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. Tenzij je hier als eigenwijze autodidact gewoonweg lak aan hebt. De ontwerper van het Rode Trap Huis – of beter van zijn Rode Trap Huis – is zo iemand. Compromisloos en gedreven. Machines gaan uiteindelijk alleen maar kapot, dus was bouwfysica het leidende principe, kinderen die met een deken een hut bouwen het uitganspunt. Het resultaat, gebouwd met gebruikte en herbruikbare materialen van lokale leveranciers, is buitengewoon. Het Rode Trap Huis ligt als het ware ‘onder’ een dikke warme deken van vlas, die door het goed geïsoleerde dak en de dito zijgevels wordt gevormd. Door op een slimme manier gebruik te maken van luchtstromen wordt het huis verwarmd en gekoeld. Dit compacte woonhuis is in zijn geheel tot op de details doordacht en zorgvuldig ontworpen met veel gevoel voor kwaliteit en ruimtelijkheid. Dit manifesteert zich met name bij de entree, waar hal en trap een geheel vormen dat tot de nok reikt. Dankzij de vrijstaande en bovenal unieke landschappelijke ligging is de ruimtelijke beleving groots. Groots is ook de ambitie waarmee het Rode Trap Huis is gerealiseerd. Het meer dan duurzame Rode Trap Huis was de grote verassing van deze editie van de Heuvelinkprijs. De jury heeft enorm veel bewondering voor de liefde, gedrevenheid en het vakmanschap die hierin zitten.”

Rode Trap Huis 6

Ontwerp: Jasper Jobse i.s.m. Buro Bois

Aannemer: Lenting bouw

Advies: energie Bouwnext

Foto’s: Jasper Jobse / Suzanne Nagtegaal