Sluit je aan

In het VIA-T netwerk delen we actief kennis, werk en ervaringen met elkaar. Enkele voordelen van het netwerk zijn:

  • Toegang tot kennisnetwerk
  • Mogelijkheid tot inzet van studenten bij projecten
  • Toegang tot netwerk van opdrachtgevers, opdrachtnemers en toeleveranciers
  • Deelname aan workshops, masterclasses en andere inhoudelijke events
Schrijf je in

Ik heb een vraag

In het VIA-T netwerk delen we actief kennis, werk en ervaringen met elkaar.

Feniks: voormalige V&D herrijst uit zijn as

Projecten
,
Feniks 7 2000x1332

Iedereen in Nijmegen kent het! De voormalige V&D, op de hoek van de Grote Markt en Broerstraat, aan hét historische plein van de Nijmeegse binnenstad. Het is het grootste wederopbouw pand in het centrum en het was ooit dé plek om te gaan shoppen. Ondanks dat het pand niet door iedereen wordt bewonderd om zijn architectuur, wordt de wederopbouwperiode in Nijmegen wel gezien als een belangrijk onderdeel van de Nijmeegse geschiedenis.

Toen het pand in 2020 leeg kwam te staan ontstond de vraag wat te doen; slopen of hergebruik van het gebouw? Na onderzoek naar mogelijk hergebruik van de hoofdstructuur is besloten het pand te laten staan en te transformeren. Dit is vanuit duurzaamheidsperspectief een grote winst, maar ook vanuit de historische waarde van de wederopbouwarchitectuur voor de Nijmeegse binnenstad.

De grote en diepe bouwmassa van het voormalige warenhuis leende zich niet zomaar voor een transformatie waarbinnen wonen een belangrijke nieuwe functie kon krijgen. In het ontwerp hebben de architecten van het bureau Houben/Van Mierlo gezocht naar mogelijkheden om licht en lucht tot diep in het gebouw te brengen.

Een flink stuk terugliggend ten opzicht van de gevels wordt het gebouw opgehoogd met een flink programma aan woningen.

In het ontwerp voor het project Feniks wordt een structuur van historische stegen en gassen teruggebracht die het gebied ‘doorwaadbaar’ maken en de verbinding leggen tussen de buitenkanten van het bouwblok en de verschillende functies in het complex. Een flink stuk terugliggend ten opzicht van de gevels wordt het gebouw opgehoogd met een flink programma aan woningen. Op het dak van de voormalige V&D komt een groene daktuin, ontworpen door DELVA Landscape Architecture & Urbanism. Ook de winkelfunctie wordt voor een deel gehandhaafd in de plint aan de Broerstraat en de bovengelegen verdieping. De transformatie wordt een volledig autoloze ontwikkeling met een goede fietsvoorziening in het gebouw. Naast winkelen komt er veel ruimte voor een mix aan woningtypen. Ook komen er flexibele kantoorruimtes, kleinschalige dienstverlening en plekken om te sporten, elkaar te ontmoeten en te ontspannen. Ontwikkelaar MWPO hoopt in 2024 te kunnen starten met de bouw.