Sluit je aan

In het VIA-T netwerk delen we actief kennis, werk en ervaringen met elkaar. Enkele voordelen van het netwerk zijn:

  • Toegang tot kennisnetwerk
  • Mogelijkheid tot inzet van studenten bij projecten
  • Toegang tot netwerk van opdrachtgevers, opdrachtnemers en toeleveranciers
  • Deelname aan workshops, masterclasses en andere inhoudelijke events
Schrijf je in

Ik heb een vraag

In het VIA-T netwerk delen we actief kennis, werk en ervaringen met elkaar.

Ecodorp Zuiderveld

Projecten
,
8

Duurzaamheid en sociaal wonen kunnen goed samengaan, dit wordt bewezen door het project Ecodorp Zuiderveld in Nijmegen Noord dat in 2021 is opgeleverd. Het creatief puzzelen binnen de strakke financiële kaders was een grote opgave voor de ontwerpers van Hoogte 2 Architecten, aannemer Trebbe en opdrachtgever Talis. Door slimme keuzes is Ecodorp Zuiderveld uiteindelijk een voorbeeldproject geworden voor de verduurzaming van de bouwketen en voor meervoudige waardecreatie.

Op het plot, dat oorspronkelijk gereserveerd was voor 32 ééngezinswoningen, zijn 46 sociale woningen gebouwd. Hierdoor ontstond er ruimte om de duurzame en sociale ambities vorm te geven. Ook werden veel kosten bespaard door de toepassing van een standaard bouwsysteem voor de basis van het project. De aannemer en co-makers van het plan zijn door de architect en opdrachtgever uitgedaagd om mee te gaan in de verduurzaming van het standaard systeem. Dit betrof zowel het materiaalgebruik, de productie en de montage, alsook de afwerking van het project.

De gevelstenen zijn een mix van afgekeurde partijen metselstenen en de toegepaste kalk-metselmorel maakt het circulair gebruik van de metselstenen in de toekomst mogelijk.

Duurzame keuzes

In het casco is zoveel mogelijk gerecycled betongranulaat verwerkt. De gevelstenen zijn een mix van afgekeurde partijen metselstenen en de toegepaste kalk-metselmorel maakt het circulair gebruik van de metselstenen in de toekomst mogelijk. Een aantal voordeurkozijnen is gemaakt van gerecycled sloophout en de dakisolatie bestaat uit gerecycled spijkerstof. De daken zijn voorzien van een maximaal aantal zonnepanelen en de ramen hebben een triple beglazing. Het buffervat voor 20.000 liter regenwater voorziet in water voor besproeiing en de wasmachines. De leemstuk op de binnenwanden zorgt voor een goede vochtregulering en een gezond binnenklimaat.

Rijk gemeenschapsleven

Het ecodorp heeft enkele woonruimtes voor mensen met een beperking. Ook is er een gemeenschapshuis gebouwd met een ontmoetingsruimte, logeerkamer en een wasserette. De gezamenlijke buitenruimtes en het gemeenschapshuis vormen de basis voor het sociale gemeenschapsleven van de buurt. Er zijn voedseltuinen aangelegd volgens de principes van permacultuur en er is een gemeenschappelijke schuur. Er zijn dus geen schuttingen en achterpaden te vinden en door auto’s te delen zijn er minder parkeerplaatsen nodig. Verbinding, nabuurschap en delen staan centraal in Ecodorp Zuiderveld en daarmee vormt het een voorbeeld van toekomstbestendig en inclusief wonen. Het is mede daarom dat het project de Duurzaamheidsprijs Nijmegen in 2021 won.