Sluit je aan

In het VIA-T netwerk delen we actief kennis, werk en ervaringen met elkaar. Enkele voordelen van het netwerk zijn:

  • Toegang tot kennisnetwerk
  • Mogelijkheid tot inzet van studenten bij projecten
  • Toegang tot netwerk van opdrachtgevers, opdrachtnemers en toeleveranciers
  • Deelname aan workshops, masterclasses en andere inhoudelijke events
Schrijf je in

Ik heb een vraag

In het VIA-T netwerk delen we actief kennis, werk en ervaringen met elkaar.

Arnhemse sporthal circulair en energieneutraal

Projecten
,
1704879723607

Het was een bijzonder moment: eind 2022 leverde gedeputeerde Jan Markink een vrachtwagen met betonnen vloerplaten af bij de Arnhemse wethouder Nermina Kundić voor de bouw van een sporthal in de wijk Presikhaaf. Deze vloerplaten waren niet nieuw, maar hadden al meer dan 35 jaar dienstgedaan in het kantoorpand Prinsenhof van de Provincie Gelderland. Ze kregen in de sporthal een tweede leven. Hergebruik van complete betonplaten was in deze omvang nog niet eerder gebeurd en de bouw van de nieuwe sporthal werd een feest van circulair bouwen.

Sporthal Start bouw met tweedehands betonvloer 2

Door het hergebruik van ruim 1000 m2 aan deze kanaalplaatvloer werd zo’n 11 ton CO2 bespaard. In totaal zat er zo’n 7.400 m2 vloerplaten is het oude kantoorgebouw en voor het overige deel van de platen en de betonnen wanden is ook een bestemming gezocht.

Om aan de circulaire doelstelling te voldoen (50% in 2030 en 100% in 2050) moet ook de gemeente Arnhem flink aan de bak. Dit project is een mooie aanjager. Wethouder Nermina Kundić hoopt dat deze manier van bouwen over tien jaar gangbaar is.

Er worden meer circulaire methoden toegepast in de bouw van de sporthal. Het dak rust op draagbalken van duurzaam hout. De stalen constructie wordt vanaf twee meter hoogte niet geschilderd waardoor het in de toekomst beter hergebruikt kan worden.

Dit project is een mooie aanjager. Wethouder Nermina Kundić hoopt dat deze manier van bouwen over tien jaar gangbaar is.

In december 2023 is de nieuwe sporthal opgeleverd. Het gebouw is energieneutraal en voldoet aan alle eisen voor energie en duurzaamheid. Het is getoetst aan de vijf bijbehorende pijlers energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde en scoorde hierop gemiddeld een 8,5. De sporthal is van het gas af en om het van warmte te voorzien zijn warmtepompen geplaatst. Waar mogelijk zijn de ramen driedubbel uitgevoerd en de wanden zijn extra goed geïsoleerd. Het dak is voorzien van zonnepanelen en een groen dak voor het opvangen en vasthouden van regenwater.