Sluit je aan

In het VIA-T netwerk delen we actief kennis, werk en ervaringen met elkaar. Enkele voordelen van het netwerk zijn:

  • Toegang tot kennisnetwerk
  • Mogelijkheid tot inzet van studenten bij projecten
  • Toegang tot netwerk van opdrachtgevers, opdrachtnemers en toeleveranciers
  • Deelname aan workshops, masterclasses en andere inhoudelijke events
Schrijf je in

Ik heb een vraag

In het VIA-T netwerk delen we actief kennis, werk en ervaringen met elkaar.

Rivierduinen Silvolde

Projecten
,
Barli rivierduinen cr2a3429 web
Foto: MIX Architectuur

Op een voormalige fabriekslocatie in Silvolde is de natuurrijke woonbuurt Rivierduinen verrezen. Fabrieksgebouwen hebben ruimte gemaakt voor een duurzame en groene woonbuurt. Het project bestaat uit 59 woningen van hout die zijn verrezen op de plek waar zestig jaar een buizenfabriek heeft gestaan. In het ontwerp voor de buitenruimte van Studio Nico Wissing komen de duinen weer in volle glorie terug: “De stenen van de parkeerplaats, cementresten en staal zijn in het project opnieuw teruggekomen. Wat nou zo mooi is, is dat de fabriek verdwijnt en de rivierduin die vijftig jaar geleden verdween weer tot leven komt.”

Door de modules op verschillende manieren te combineren ontstaan de diverse woningtypologieën.

De woningen zijn ontworpen door MIX architectuur uit Ede en gebouwd door Barli, modulaire woningbouwers uit Uden. De 20 grondgebonden woningen en 39 appartementen zijn opgebouwd uit prefab houten 3D modules. De vloer van de modules bestaat uit een stalen frame en beton, de opbouw is nagenoeg volledig in houtskeletbouw. Deze bouwmethode geeft verschillende voordelen: de bouwtijd op locatie is korter en hergebruik van de modules of losse onderdelen in de toekomst is mogelijk. Door de modules op verschillende manieren te combineren ontstaan de diverse woningtypologieën. Door de modules onderling te laten verspringen ontstaat ritme en plasticiteit in de gevel. De gevelbekleding is van thermisch behandeld, voor-vergrijsd hout dat geen onderhoud nodig heeft.

E8c2f14e f484 41b3 8feb bbc7dce30a7c thumb1024
Foto: Roel Kleinpenning - Gelderse Post

Minister Hugo de Jonge van Wonen heeft in september 2023 de wijk officieel geopend. Hij was specifiek geïnteresseerd in de houtbouw waarmee is gewerkt. Niet alleen de minister is tevreden met het resultaat, ook de bewoners zijn volgens de ontwerper tevreden over hun nieuwe onderkomen: “De bewoners zijn eigenlijk unaniem blij dat ze hier zijn gaan wonen. Het is natuurlijk voor de omgeving compleet nieuw, maar ook voor de Achterhoek en zelfs in het hele land. Er zijn maar weinig voorbeelden die zo doorgevoerd zijn.” Het project is tot winnaar verkozen van de Cobouw Duurzaamheid Award. De jury noemt het project 'een grensverleggend pareltje op het gebied van duurzaam bouwen. Hoe fraai is het dat 80 procent van de fabriek is hergebruikt. Hier wordt de natuur niet in huis gehaald of kunstmatig op het gebouw geplakt met een paar nestkasten. Hier is de woning te gast in de natuur die zo lang een onderschoven kindje was.'