Sluit je aan

In het VIA-T netwerk delen we actief kennis, werk en ervaringen met elkaar. Enkele voordelen van het netwerk zijn:

  • Toegang tot kennisnetwerk
  • Mogelijkheid tot inzet van studenten bij projecten
  • Toegang tot netwerk van opdrachtgevers, opdrachtnemers en toeleveranciers
  • Deelname aan workshops, masterclasses en andere inhoudelijke events
Schrijf je in

Ik heb een vraag

In het VIA-T netwerk delen we actief kennis, werk en ervaringen met elkaar.

Duurzaam, biobased paviljoen in Ede

Projecten
,
02 Houten Paviljoen MIX architectuur

Bureau MIX architectuur heeft onlangs een eigen kantoor gerealiseerd aan de bosrand van Ede. MIX heeft de nieuwe huisvesting bijna volledig in hout ontworpen. Dit heeft grote invloed op de beperking van de materiaalgebonden CO2-uitstoot. Het kantoor heeft een MPG-score van 0,359 (Milieu Prestatie Gebouwen). De embodied carbon-waarde per vierkante meter BVO ligt ruim onder de door DGBC voor dit moment gestelde grenswaarde voor nieuwbouwkantoren.

De begane grond en de verdieping zijn opgebouwd uit een circulair houten casco. Het bestaat uit gelamineerde kolommen en liggers en CLT-wanden en -vloeren. Het gebouw ligt op een grondkerende getrapte betonnen fundering. Het kantoor is flexibel ontworpen: drager en inbouw zijn geheel van elkaar gescheiden. De LI-score (losmaakbaarheidsindex) is 0,64 en alle materialen worden vastgelegd in het Madaster. De flexibiliteit maakt toekomstig gebruik voor andere functies of splitsing in kleinere ruimtes mogelijk.

Niet alleen voor het casco zijn hernieuwbare materialen gekozen. De akoestische isolatie bestaat uit gerecyclede spijkerbroeken en in de spouw is dampopen vlasvezelisolatie toegepast. Het gebouw heeft energielabel A+++++ en wekt meer energie op dan het verbruikt: de BENG 2-score is -20,56 kWh/m². Om dit te bereiken voorziet het ontwerp onder meer in 180 pv-panelen met optimale zonoriëntatie, een bodemwarmtepomp, gebalanceerde ventilatie, triple glas en ledverlichting. Het MIX-paviljoen voldoet als Werkelijk EnergieNeutraal Gebouw (WENG) op energetisch vlak nu al aan Paris Proof 2050

Het MIX-paviljoen voldoet als Werkelijk EnergieNeutraal Gebouw (WENG) op energetisch vlak nu al aan Paris Proof 2050

De gesloten kopgevels van het paviljoen zijn aan de buitenzijde bekleed met zwart, thermisch gemodificeerd vurenhout. Op en in deze gevels zijn nestkasten voor vogels en vleermuizen geplaatst. De lange gevels bestaan volledig uit accoya kozijnpuien met schuivende delen om de geluiden en geuren van het bos ook binnen te kunnen beleven. Het dak is als een vijfde gevel zorgvuldig mee-ontworpen. Beide beuken zijn voorzien van pv-panelen. Het centrale deel daartussen is ingericht als natuurdak en heeft grote daklichten boven de centrale trap en vide. Het interieur van het MIX-paviljoen heeft een open ateliersfeer. Alle ruimten liggen rond het centrale, lichte hart én hebben een rechtstreekse verbinding met de omgeving.

De natuurlijke bostuin rond het paviljoen is als integraal onderdeel van het geheel ontworpen met landschapsarchitect MAAK space. Het gebouw staat rondom met de voeten in het groen. De auto blijft in het plan op afstand; via informele paden kom je te voet of met de fiets bij de entree. De bostuin zorgt voor een geleidelijke overgang tussen het bos en de stad. Net als het gebouw is ook de bostuin maximaal duurzaam ontworpen. Biodiversiteit, natuurinclusiviteit en klimaatadaptiviteit krijgen extra aandacht. Zo is er bijvoorbeeld volop schuilgelegenheid voor vogels, vleermuizen en insecten. Bestaande bomen zijn zoveel mogelijk behouden en er is nieuwe beplanting toegevoegd. Wadi’s vangen water op en geven dat vertraagd af aan de bodem.

Bij de realisatie werkte MIX bewust samen met lokale partijen. Zo komt zowel Bouwbedrijf Van Ree als de leverancier van het houten casco Heko Spanten uit Ede. Verder zijn landschapsarchitect MAAK space, constructeurs Solid Timber en conStabiel en duurzaamheidsadviseur en bouwfysisch adviseur DGMR betrokken.