Sluit je aan

In het VIA-T netwerk delen we actief kennis, werk en ervaringen met elkaar. Enkele voordelen van het netwerk zijn:

  • Toegang tot kennisnetwerk
  • Mogelijkheid tot inzet van studenten bij projecten
  • Toegang tot netwerk van opdrachtgevers, opdrachtnemers en toeleveranciers
  • Deelname aan workshops, masterclasses en andere inhoudelijke events
Schrijf je in

Ik heb een vraag

In het VIA-T netwerk delen we actief kennis, werk en ervaringen met elkaar.

Interview met VIA-T directeur Eric Willems en bestuurder Hans Schapenk

Organisatie
,

VIA-T heeft onlangs een directeur aangesteld. Om kennis met hem te maken laten we bestuursvoorzitter Hans Schapenk en de kersverse directeur Eric Willems aan het woord.

1718001271411
Eric Willems ondertekent zijn contract een gaat per 1 augustus aan de slag als directeur van VIA-T.

Hans Schapenk, wat is jouw achtergrond en wat is jouw betrokkenheid bij VIA-T?

Ik ben bestuurder bij voCampus en voorzitter van Sterk Techniek Onderwijs regio Nijmegen. Vanuit deze rol ben ik verantwoordelijk voor het onderwijs van ongeveer 15.000 kinderen in de regio die we willen interesseren in techniek. Wij zochten enkele jaren geleden een buitenschoolse “hotspot” waar kinderen in een actieve leerstand kunnen komen en waar we kunnen laten zien hoe leuk techniek is. Dit vormde het begin van een samenwerking met andere partners, waaronder de Hogeschool Arnhem Nijmegen en deze samenwerking leidde uiteindelijk tot het opstarten van VIA-T.

VIA-T wil ook een rol spelen voor de consument. Hoe kunnen zij hun woning verduurzamen?

Wat is wat jou betreft de doelstelling van VIA-T?

VIA-T is de nieuwe weg naar de toekomst waarin duurzame bouwtechnologie een cruciale rol speelt. Kennisdeling tussen onderwijs en bedrijfsleven en tussen bedrijven onderling is daarbij een belangrijke factor. Hoe kunnen we afval voorkomen in de bouw? Welke bouwmaterialen kunnen we natuurlijk oogsten? Door deze vragen te beantwoorden, werken we gezamenlijk aan onze opgaven omtrent klimaat en milieu. Dit doet VIA-T door het opleiden van jonge mensen, het uitplaatsen van jonge mensen naar arbeid en door het kennisdelen en innoveren binnen het bedrijfsleven. VIA-T wil ook een rol spelen voor de consument. Hoe kunnen zij hun woning verduurzamen? Om dit te laten zien gaan we een exporuimte inrichten waarin we laten zien welke technieken en materialen ze daarbij kunnen gebruiken.

Jullie hebben dit jaar een directeur aangesteld, wat voor persoon zochten jullie?

De vraag was; moet het een verbinder zijn, een netwerkbeheerder, een techneut of een visionair? Het liefst wilden we iemand die dit alles in zich had, maar die bestaat niet. Een hands-on mentaliteit vinden we belangrijk. Hoe gaan we VIA-T concreet verder uitbouwen? Onze directeur moet verbindingen aangaan met de omgeving, het nut kunnen aantonen van VIA-T voor de toekomst, maar ook begrip hebben voor de belangen van bouwbedrijven. Hij moet kunnen schakelen tussen deze rollen en verschillende talen spreken; die van het onderwijs, het bedrijfsleven en van de overheden.

1719040957129

Eric Willems, gefeliciteerd met jouw aanstelling als directeur van VIA-T. Wat voor achtergrond heb jij?

Na mijn opleiding Automotive ben ik gaan werken binnen het bedrijfsleven. Eind jaren negentig ben ik gestart bij Bosch in Tilburg vanuit de productie, het leiden van het onderhoud van de machinerie en het opzetten van een nieuwe fabriek in Vietnam. Vanaf 2015 ben ik als zzp’er gaan werken om productie- en techniekprocessen aan te sturen voor verschillende bedrijven als Heineken, Refresco en FrieslandCampina.

Wat trok jou aan de vacature bij VIA-T?

Na een persoonlijke crisisperiode enkele jaren geleden kwam ik erachter dat ik méér wil bijdragen aan de wereld dan alleen het produceren van consumentengoederen vanuit een winstoogmerk. Enkele jaren geleden heb ik mijn eigen huis gebouwd. Ik wilde dit zoveel mogelijk biobased doen, dus met natuurlijke materialen. Om dit te kunnen realiseren ben ik op zoek gegaan naar duurzame technieken en methodes. Uiteindelijk kwam ik uit bij een bedrijf in Estland en werd enthousiast over hun verantwoorde en duurzame manier van bouwen. Zij bouwen met massieve houten bouwdelen die niet verlijmd zijn maar gespijkerd. Op deze manier voorkom je lijm die mogelijk uitdampt en het hergebruik in de toekomst bemoeilijkt. Na een bezoek aan het bedrijf heb ik besloten dit avontuur aan te gaan. Dat was niet altijd een makkelijke weg omdat ik de eerste was die in Nederland met deze techniek wilde bouwen. Het vergunningen- en toetsingstraject verliep daarom moeizaam en ook het afbouwen met Nederlandse bedrijven was soms complex. Het is uiteindelijk gelukt en inmiddels woon ik twee jaar met veel plezier in dit huis. Door het bouwen van dit huis en het wonen erin raakte ik geïnteresseerd in de wereld van het duurzaam bouwen.

Op 10 oktober organiseren we het VIA-T start-event en dat doen we in het Linnaeus-gebouw op de Nijmeegse universiteitscampus.

Hoe ga jij de komende tijd de doelstellingen en ambities van VIA-T verwezenlijken?

Op dit moment ben ik één dag in de week aan het inwerken en vanaf 1 augustus ga ik voltijds aan de slag. De komende tijd ga ik de contacten binnen VIA-T en het netwerk opbouwen. We gaan de masterclasses verder uitbouwen om zo bedrijven in de gelegenheid te stellen om meer kennis op te doen en te delen over innovatieve technieken en methodes in de bouwwereld. We gaan de instroom vanuit de opleidingen naar de bedrijven begeleiden, maar ook de zij-instromers.

Op 10 oktober organiseren we het VIA-T start-event en dat doen we in het Linnaeus-gebouw op de Nijmeegse universiteitscampus. Deze locatie is een bewuste keuze omdat we vanuit VIA-T aansturen op een meervoudig duurzame renovatie van dit pand. Het stond lang op de lijst om gesloopt te worden, maar dat is gelukkig in overleg bijgesteld. Nu hebben we de ambitie om het Linnaeus-gebouw een toekomstbestendige nieuwe levensfase te geven. Renovatie en herbestemming zijn duurzame alternatieven voor sloop en daar willen we ook veel aandacht aan besteden in samenwerking met de verschillende onderwijsinstellingen. Hierbij is kennis nodig vanuit verschillende vakgebieden, van omgevingspsychologen tot architecten en techneuten. Vanuit dit bewustzijn hebben we opdrachtgevers nodig die maatschappelijk durven te denken. Ik ga dan ook op zoek naar voorbeeldprojecten in de regio die dit in de praktijk al laten zien.

Wat is jouw oproep aan de bedrijven die nog niet zijn aangesloten bij VIA-T?

We hebben momenteel een aantal maatschappelijke opgaven op het gebied van milieu en klimaat. Daarnaast is er een groot woningtekort, moeten bestaande woningen snel worden verduurzaamd, stijgen de prijzen van bouwmaterialen en missen we bekwame mensen om dit tekort snel en duurzaam op te lossen. Dit zijn gemeenschappelijke opgaven die we daarom ook gemeenschappelijk moeten oppakken met overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. Hiervoor is VIA-T het uitgewezen platform en voor al deze opgaven zoekt VIA-T naar pragmatische oplossingen. Dit doen we door kennis en innovatie te delen en jonge, talentvolle mensen te koppelen aan het bedrijfsleven. Als je je aansluit bij VIA-T dan word je onderdeel van het kennis- en innovatienetwerk en word je geholpen bij het zoeken naar bekwaam personeel. Maar je moet ook wat meenemen en je eigen kennis inbrengen. Zo kunnen we samen bouwen aan de toekomst, Dus mis de boot niet en sluit je snel aan!