Sluit je aan

In het VIA-T netwerk delen we actief kennis, werk en ervaringen met elkaar. Enkele voordelen van het netwerk zijn:

  • Toegang tot kennisnetwerk
  • Mogelijkheid tot inzet van studenten bij projecten
  • Toegang tot netwerk van opdrachtgevers, opdrachtnemers en toeleveranciers
  • Deelname aan workshops, masterclasses en andere inhoudelijke events
Schrijf je in

Ik heb een vraag

In het VIA-T netwerk delen we actief kennis, werk en ervaringen met elkaar.

Interview met Jeanne van de Klok, directeur van WIL Groep

Opleidingen
,

Jeanne van de Klok is oprichter en directeur van WIL Groep, één van de partners van VIA-T. Ze is in 2020 gestart met opzetten van leer-werktrajecten om meer mensen richting de bouw & techniek te bewegen. Daarmee heeft WIL Groep destijds aan de wieg van VIA-T gestaan.

Img 0571

De opzet van WIL Groep is laagdrempelig. Tijdens de wekelijkse “meeloopdagen” kunnen geïnteresseerden zien wat bouw & techniek precies inhoudt en tot welke facetten ze zich aangetrokken voelen. De doelgroep van WIL Groep is divers. Het zijn bijvoorbeeld mensen uit de horeca die tijdens corona omgeschoold wilden worden, maar ook mensen uit de zorg, productie, defensie en de financiële wereld. Ook mensen die in een uitkeringssituatie verkeren, kunnen terecht bij WIL Groep.

Als de deelnemer na de meeloopdag besluit om een traject te volgen, dan koppelt WIL Groep een bedrijf aan het traject en wordt gekeken of er een klik is tussen bedrijf en deelnemer. Bij het bedrijf wordt de vraag neergelegd welke vaardigheden de deelnemer moet beheersen om bij hen aan de slag te kunnen. De omscholings- en bijscholingstrajecten van WIL Groep zijn dan ook maximaal afgestemd op de behoeften van het bedrijfsleven. Op deze manier komt de deelnemer op een kansrijke manier het bedrijf binnen.

Hal streekweg
De hal aan de Streekweg.

De trainingen vinden plaats in leerstations in de hal van VIA-T aan de Streekweg. Dat zijn er momenteel drie: woningbouw, utiliteitsbouw en elektra & installatie. Er wordt niet klassikaal gewerkt en deelnemers kunnen continu instromen en uitstromen naar de bedrijven. Elk traject is dan ook maatwerk, afgestemd op de deelnemer en het bedrijf waaraan de deelnemer wordt gekoppeld. WIL Groep kan opleidingstrajecten in niveau 1 tot en met 3 geven en er wordt gewerkt aan een niveau 4 traject. De scholing wordt gedaan door leermeesters. Dit zijn ervaren krachten uit de praktijk die hun kennis en ervaring overdragen aan de deelnemers. Aan het einde van het traject krijgt de deelnemer een erkent mbo-praktijkcertificaat dat is afgestemd op het doorlopen van het leerwerktraject.

Als de deelnemer de gewenste vaardigheden onder de knie heeft, dan neemt WIL Groep contact op met het bedrijf. De deelnemer krijgt een jaarcontract bij WIL Groep en gaat aan de slag bij het bedrijf. Het bedrijf betaalt een vergoeding hiervoor aan WIL Groep en de deelnemer krijgt een marktconform salaris dat is afgestemd op de CAO van het bedrijf. Tijdens dat jaar wordt de deelnemer verder geschoold tot een volwaardige werknemer die door het bedrijf in dienst kan worden genomen.

Elektrostraat
Het leerstation Elektro & Installatie.

WIL Groep heeft inmiddels een netwerk van 160 bedrijven uit de regio om zich heen verzameld. Dit zijn voornamelijk bedrijven uit de bouw (woningbouw, utiliteitsbouw en installatietechniek), productie en logistiek. Deze bedrijven plaatsen hun nieuwste technieken in de leerstations aan de Streekweg. Hierdoor leren de deelnemers te werken met innovatieve en duurzame technieken. Over het algemeen kunnen reguliere onderwijsinstellingen deze innovaties niet op de voet bijhouden, maar WIL Groep kan dit wel door de hechte samenwerking met de bedrijven.

Jeanne heeft ambities voor de toekomst van WIL Groep. Ze wil uitbreiden met leerstations voor timmerwerk, tegelzetten, schilderen, stukadoren en infra. Naast de verschillende opleidingen wil Jeanne een ontwikkelcentrum opzetten voor vluchtelingen en statushouders. Het doel hiervan is om deze mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de bouw, productie en logistiek. Vervolgens kan ook deze doelgroep geholpen worden om een werkend bestaan in Nederland op te bouwen. Naast de duurzame ambities van VIA-T, zet WIL Groep ook duidelijk in op een maatschappelijke agenda.